De Perskamer

Workshops: ‘Deel je onderzoek met het brede publiek’

 

Je bent enthousiast over de onderzoeksresultaten van je organisatie en wil er graag over vertellen aan collega’s, investeerders, patiënten, artsen of journalisten. Maar waar te beginnen? Wat vertel je? En hoe voorkom je dat de beoogde lezer of luisteraar al na een paar zinnen afhaakt omdat hij bijvoorbeeld niet goed weet wat genen of eiwitten zijn?

 

In de workshops leer je hoe je de lezer of luisteraar kunt bereiken. Je gaat aan de slag met:

 

  • Het achterhalen wat de lezer of luisteraar wil weten
  • Het vinden van aansprekende verhalen over jouw onderzoek
  • Het aantrekkelijk opschrijven of presenteren van die verhalen
  • Hoe de verhalen te verspreiden

De workshops, meestal twee halve dagen, zijn zeer praktisch. We starten met theorie maar gaan daarna snel aan de slag. We werken zoveel mogelijk met teksten of presentaties van de deelnemers zelf, zoals een persbericht, een blog of een drie-minuten – pitch.

 

Ik geef de workshop samen met collega Rob Buiter. Rob is naast schrijvend wetenschapsjournalist in de levenswetenschappen al 20 jaar verslaggever bij Vroege Vogels.

Klanten

De Perskamer gaf de workshops eerder aan: het Medisch Genetisch Centrum Zuid-West Nederland (van LUMC en Erasmus MC), het Wageningen Instituut van Dierwetenschappen, het Groningen Instituut voor Evolutionaire Levenswetenschappen, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de Onderzoeksschool Oncologie Amsterdam, het Kluyver Centrum voor Genomics van Industrial Fermentatie van de TU Delft, de onderzoekschool Health, Care and the Body van de Universiteit van Amsterdam, de Leerstoelgroep Fysische en Kolloid chemie van Wageningen UR en het Top Instituut Food and Nutrition (TIFN).